Karri Ollila

Ylikysyntä on herkkua liian monille!

Pk-seudun vuokra-asuntojen ylikysyntä on suomalaisen politiikan erityisessä suojelussa. Mafiamaisen korruptioringin keulakuvat puhuvat milloin kansainvälisestä trendistä, milloin osaamiskeskittymistä, pöhinöistä tai tiiviin asumisen ympäristöiloista. Sijoittajia ja rahoittajia puhutellaan jatkuvalla hinnannousulla ja kohoavilla vuokrilla. Seuraukset- kuten kohoavat vuokrat- ovat totta. Syyt ei niinkään. Syynä on "liian monta hyötyjää".

Asumistukea pumpataan lähinnä työelämän ulkopuolella olevien asukkaiden kautta rahastoille ja ay-taustaisiin vuokra-asuntoyhtiöihin. Ylikysyntä nostaa vuokrien perässä myös kaikkien asuntojen arvoa, joka hyödyttää asunnon omistajia. Omaisuuden kartuttaminen on hyvä asia eikä siitä tule keneenkään olla kateellinen.

Taantuvilla alueilla asuntoja ei kannata korjata, koska jopa kattoremontin kustannus voi ylittää koko talon arvon.  Perhe, joka on rakentanut 200 t €:n omakotitalon joutuu myymään sen vaikkapa 30 t€:lla. Myyntitappiota ei saa vähentää mistään, mutta ostajalta valtio haluaa vielä 4% varainsiirtoveroa kiinteistövaihdannan kirjausmaksujen lisäksi. 

Pk-suedulla samaisen 200 t€:n talon vuosituhannen vaihteessa rakentanut kiittää itseään. Vaikka pitäisi kiittää Helsinkiläistä aluepolitiikkaa. Talon myynti 350 t eurolla on täysin verovapaata. Toki ostajaa kuritetaan samoilla seurauksilla kuin edelläkin. 

Maaseudun asukas on vielä joidenkin mielestä syyllinen ilmastonmuutokseen. Auto on välttämätön joukkoliikenteen ulkopuolella. Muutoin maaseudun asumisen ympäristökuorma kokonaisuudessaan alittaa ruuhkasuomen. Betonitaivaasta kun on jostain syystä jatkuvasti matkustettava pois: kerran vuodessa kaukomaille, neljännesvuosittain kaupunkilomalle ja joka toinen viikko mökille. 

Vähintä, mitä uusi eduskunta voi tehdä on poistaa varainsiirtovero kiinteistöjen vaihdannasta. Samalla tulee poistaa oman asunnon myyntitappion vähennyskelvottomuus. Oman asunnon myyntivoiton verotukseen koskekoon ken uskaltaa. 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset