Pellon hiilensidonta poliitikkojen puheissa- vähän villoja

Poliitikot keksivät vaalitenteissä yhä uudelleen samoja uusia ideoita. Metsien hiilensidonnan on jo vakavastiotettavien poliitikkojenkin puheissa todettu olevan yhteydessä metsän kasvuun. Mitä paremmin metsä kasvaa, sitä enemmän hiiltä sidotaan. Vanhaksi päässyt metsä muuttuu hiilen lähteeksi. 

Poliitikot ovat tuoneet toistuvasti esiin peltojen hiilensidontakyvyn. Hyvä niin.  Keskusteluissa on vain täysin ristiriitaisia avauksia peltojen hiilinielun tiimoilta. Lyhykäisyydessään pelloissa pätee sama kuin metsissä: mitä kiihkeämpää ja kasvukauden alusta loppuun ulottuvaa kasvuun, sitä enemmän kasvi ehtii yhteyttämään. Maan tuottokyvyn, ravinteiden ja veden on riitettävä ja on käytettävä tehokkaita lajikkeita. 

Ristiriidat tulee siinä, että samalla kun puhutaan pellon hiilinielun kasvattamisesta puhutaan myös lihaveroista, luomusta tai kasvinsuojelun vähentämisestä. Yhtälö ei toimi. Hiilensidonnassa (ja juuristoon ja edelleen maamikrobeihin) siirrettävässä sidonnassa nurmet on ylivoimaisia. Nurmen hyödyntäjänä taas nautakarja on ylivoimaista. Jos halutaan siirtyä kasvisruokaan, niin vaihtoehdoksi nousee yksivuotiset kasvit. Tämä taas tarkoittaa vuosittaista muokkausta tai lisääntyvää myrkyttämistä. 

Luonnonmukainen yksivuotisten kasvien viljely edellyttää voimakasta muokkausta, joka kuluttaa polttoaineita ja altistaa ravinnevalumiin.  Se edellyttää myös pääsääntöisesti karjanlantaa. 

Kiitos poliitikot, että nostatte agronomit,  metsänhoitajat ja maanviljelijät sankareiksi. Antakaa sankareitten hoitaa alkutuotantoon liittyvät asiat.  Kuten ovat hoitaneet menestyksellä tähänkin saakka. 

Karriollila
Perussuomalaiset Askola

MMM, AKA, Yrittäjä, (s.1970)
Toiminnan ääni.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu