Karri Ollila

Vasemmiston vappuna ei työtä juhlita

Parhainta Vappua Kemi ja koko metsäinen Suomi! 

Takana on hienoja uutisia Kemiin ja koko Suomeen.  Koko Suomen luulisi iloitsevan kuin MM-kullasta 1995.  Suunta on kääntynyt. Uusiutuviin raaka-aineisiin ja energiaan perustuva teollisuus uskaltaa investoida pohjoiseen. Työväki riemuitsee,  metsähallitus tulouttaa, metsänomistajat hykertelevät ja Ruotsi jää pronssille. 

Ennen vappu oli työväen ja opiskelijoiden juhla.  Työväenpuolueilla oli toivo paremmasta maailmasta. Punalippujen uljasta rivistöä saapui porvarisperhekin sivusta seuraamaan. Vasemmistopuolueet ovat  hylänneet työväen ja siirtyneet juhlimaan vain opiskelijoiden iloista vappua. Opiskelijoiden vappuna ei maksajaa kysellä eikä aamukrapulaa murehdita.  Työväen asian edelle ovat kivunneet  erilaiset utopiat ja ihanteet. 

Politiikassa oli aikanaan jakolinja työnantajien ja työntekijöiden- oikeiston ja vasemmiston, pääoman ja työn välillä.  Jakolinjasta huolimatta jokainen näki hyvinvoinnin kasvattamisen edellytyksenä työn, teollisuuden ja viennin.  Uutta jakolinjaa on sovitettu konservatiivien ja liberaalien välille. Todellinen jakolinja on kuitenkin utopian ja todellisuuden välillä.  Tämä on ollut kaikkien paitsi vahvasti utopialeiriin kuuluneen median nähtävissä. 

Kemin biotuotetehtaan suunnitelman julkaisun ajoitus oli vuosikymmenen journalistinen teko. Sen lisäksi se oli ehkä vuosikymmene ympäristöteko- riippuen millä vuosikymmenellä Olkiluoto käynnistyy.  Journalistinen teko se oli siksi, että se sai näkyväksi sen, mihin tuhannet toimittajat eivät ole kyenneet.  Utopia ei elätä, ei työllistä eikä luo hyvinvointia.  Utopiapuolueet pitävät kiinni utopiasta silloinkin kun pitäisi nähdä todellisuus. Utopia joutui kohtaamaan todellisuuden. 

Hallitustunnustelu tulee tehdä tämä jakolinja kirkkaana.  Vasemmisto ja vihreät ovat jo torjuneet Kemin tehtaan ja asemoineet itsensä vahvasti utopisteihin.  SDP:n on perinteisesti ollut ainakin toinen jalka maassa, mutta Marinin ja Rinteen linjasta ei aamupäivällä kukaan voi tietää. Linja yleensä muuttuu iltaa kohti järkevämmäksi kun Hakaniemestä tulee pari puhelua. 

Kemi teki selväksi sen, että metsäsektoriin myönteisesti suhtautuvat edustajat ja puolueet ovat kaikkien sektorin toimijoiden turva. Suomi ei tarvitse EU:n yhteistä metsäpolitiikkaa eikä liittovaltiota.  Suomi tarvitsee vapaa-kauppaa, kohtuuhintaista energiaa, hyviä teitä ja väyliä sekä toimivaa puuhuoltoa. Utopistit eivät näitä asioita vappuhaalareissan muista, kun " ikuinen vappu takapenkil jatkuu". Koko sektori taimitarhalta satamaan sen muistaa.  Muistaa myös vaalikopissa.  . 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän TeppoRaininko kuva
Teppo Raininko

Talonpoikaistaustainen Metsä Group on investoimassa Kemiin 1,5 mrd €, mistä hyötyisivät yrityksen itsensä, sen omistajien sekä nykyisten ja tulevien työntekijöiden lisäksi Kemin kaupunki, Pohjois-Suomen elinkeinoelämä, metsänomistajat, Suomi ja globaali ilmasto, koska uusi tehdas olisi vanhaa tehokkaampi ja tuottaisi entistä enemmän fossiilitaloutta korvaavia tuotteita entistä pienemmillä päästöillä.

Vihreät on koko ajan, systemaattisesti ja jyrkästi vastustaneet kaikkia suomalaisia biotaloushankkeita. Vihreiden kannatus Kemissä on 3 % (kuntavaalit 2017). Niinpä he vastustavat edelleen tätäkin hanketta.

Vasemmistoliitto on punavihreän johtonsa toimesta suhtautunut nihkeästi biotalouteen, mutta sen verran puolueessa on vielä vanhaa työväenliikkeen henkeä jäljellä, että välillä sentään vähän muistetaan, että talouttakin tarvitaan, jotta vähäväkisille saadaan rahaa ja työhaluisille töitä. Vasemmistoliitolla on 34 %:n kannatus Kemissä. Niinpä Li Andersson onkin ollut hiljaa kuin kusi sukassa tästä asiasta ja toivonut, että tulisi uusi kohu, jonka alle tämä kiusallinen asia jäisi.

Demareiden mielipide puuraaka-aineen hyödyntämisestä on horjunut kuin puheenjohtajansa terveys, mutta sitä mukaa, kun Antti Rinne on toipunut, on SDP:n politiikkaan tullut hakaniemeläistä realismia punavihreää sannamarinaadia syrjäyttämään. SDP:n kannatus Kemissä on 28 % ja nyt on mahdollisuus mennä ohi. SDP näyttää siirtyneen realismin puolelle. Toivoa vain sopii, että Rinteen kunto kestää ainakin siihen asti, kun rakennustyöt Kemissä käynnistyvät. Yleisinhimillisellä tasolla toivon toki terveyttä ja hyvää vointia muutenkin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset